Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Lawaaislechthorendheid staat al jarenlang in de top 3 van de meest gemelde beroepsziekten (Bron: Hoorstichting). In 2018 had 7% van de beroepsziektemeldingen te maken met gehoor. Toch is nog steeds niet iedereen zich bewust van de gevaren van vaak blootgesteld worden aan harde geluiden. Bewustwording op dit gebied is een van de speerpunten van de World Hearing Day op 3 maart.

World Hearing DayWorld Hearing Day 2020

De World Hearing Day is in het leven geroepen door de World Health Organization om onder andere bewustwording te creëren over hoe doofheid en gehoorverlies voorkomen kunnen worden. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheden die mensen met gehoorverlies nog steeds hebben als ze maar de juiste hulp en hulpmiddelen krijgen. Wereldwijd heeft niet iedereen hier toegang toe.

In Nederland is de zorg gelukkig goed geregeld en kan er snel hulp worden geboden bij gehoorverlies. Maar zou het niet veel beter zijn als gehoorverlies voorkomen wordt?

Gehoorverlies voorkomen

Zoals eerder al genoemd staat lawaaislechthorenheid al jarenlang in de top 3 van de meest gemelde beroepsziekten. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel wat betreft het voorkomen van gehoorschade.

In de Arbowet staan een aantal regels voor gehoorbescherming:

  • Geluid moet regelmatig gemeten worden en in kaart worden gebracht
  • Bij geluidsniveaus vanaf 80 decibel moet de werkgever gehoorbeschermingsmiddelen beschikbaar stellen
  • Bij geluidsniveaus vanaf 85 decibel moeten de gehoorbeschermingsmiddelen worden gedragen

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming:

  • Geplastificeerde watten of proppen: deze beschermen tot 10 decibel
  • Pluggen: deze beschermen tot 10-15 decibel
  • Universele oordoppen: deze beschermen tot 10-15 decibel
  • Otoplastieken: deze beschermen tot 25 decibel
  • Hoorkappen: deze beschermen (afhankelijk van de soort kap en de toonhoogte) tot 25 decibel

Naast het voorkomen van gehoorverlies door gehoorbescherming te dragen, kan het geluid ook bij de bron aangepakt worden. Er kunnen bijvoorbeeld stillere machines aangeschaft worden of machines kunnen in geluidsdichte kasten geplaatst worden. Ook is het belangrijk om de tijd waarin iemand blootgesteld wordt aan hard geluid zoveel mogelijk te beperken.

Het is erg belangrijk om altijd gehoorbescherming te dragen bij hoge geluidsniveaus. Gehoorverlies is niet direct merkbaar, waardoor het kan lijken alsof je gehoor niet beschadigd wordt. Gehoorschade door hard geluid bouwt zich namelijk langzaam op, waardoor het pas merkbaar is als er al sprake is van lawaaislechthorendheid. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan ook nog eens leiden tot andere klachten, zoals vermoeidheid en stress. Genoeg redenen dus om je best te doen om gehoorschade te voorkomen!

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina