Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Hoe is de VCA-certificering ontstaan?

Door de jaren heen hebben al duizenden mensen een VCA-diploma gehaald. Vaak krijgen wij de vraag wat VCA precies inhoudt en of het wettelijk vereist is om je VCA-diploma te halen. Dit is niet zo, maar er zijn wel veel bedrijven en aannemers die alleen maar mensen met een VCA-diploma aan het werk willen hebben. Maar waar komt de VCA-certificering dan vandaan, als dit niet wettelijk opgelegd is?

Oorsprong

In de jaren 80 van de vorige eeuw was er een toename te zien in het aantal ongevallen waarbij aannemers en personeel betrokken waren. Bij sommige aannemers was er geen enkel toezicht op de veiligheid en waren er ook geen richtlijnen. Daarnaast was er vaak ook niet veel kennis over veiligheid. Daarom kwam eind jaren 80, begin jaren 90 een werkgroep met vertegenwoordigers van verschillende bedrijven bij elkaar die van plan was een lijst met vragen op te stellen die gericht waren op het vaststellen van de veiligheid van aannemers. Dit was belangrijk voor de procesindustrie, vooral voor petrochemische bedrijven.

Gebruik

In 1992 werd de nieuwe VCA-checklist ingevoerd. Esso was een van de eerste bedrijven die gebruikmaakte van de checklist. Vanaf 1994 werd het VCA-certificatieschema officieel erkend. De certificering werd vanaf toen breder toegepast, dus niet meer alleen in de procesindustrie, maar bijvoorbeeld ook in de bouw en de spoorwegindustrie. Er werd een stichting opgericht, Stichting Samenwerking Voor Veiligheid (SSVV), die de VCA-certificering in beheer kreeg. Deze stichting bestaat nog steeds en biedt inmiddels allerlei opleidingen aan om medewerkers specifieke kennis en kunde te geven om specifieke risicovolle taken en werkzaamheden in een risicovolle omgeving uit te kunnen voeren.

Heden

Inmiddels worden er honderduizenden VCA-examens per jaar afgenomen en wordt VCA door vrijwel alle bedrijven erkend als een geldig bewijs van veiligheidskennis. Ben jij van plan om in de bouw, procesindustrie of iets dergelijks aan het werk te gaan en heb je nog geen VCA-diploma? Boek dan snel een VCA-cursus, zodat ook jouw veiligheidskennis op peil is.

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina