Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

De afgelopen jaren heeft de AED een opmerkelijke opmars gemaakt. U vindt ze nu op steeds meer openbare plekken en in woonwijken, en ook steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zelf een AED aan te schaffen. Dit is een positieve ontwikkeling, want AED's redden levens. De overlevingskansen bij een hartstilstand zijn aanzienlijk hoger wanneer een AED wordt gebruikt in combinatie met reanimatie, vergeleken met alleen borstcompressies en beademing.

Maar wanneer gebruikt u een AED? Hoewel het apparaat bedoeld is voor hartstilstanden, zijn er specifieke situaties waarin het gebruik ervan wel of niet geschikt is. In dit blog leggen we uit wanneer u een AED moet inzetten en waarom het zo'n krachtig hulpmiddel is in noodsituaties.

Wat is een AED?

De afkorting AED betekent Automatische Externe Defibrillator. Dit is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen.  Met de termen AED, defibrillator en Automatische Externe Defibrillator wordt meestal hetzelfde apparaat bedoeld. Het toestel meet of er sprake is van een verstoord hartritme. Is dit het geval? Dan geeft het AED apparaat een elektrische schok af. Deze schok zorgt ervoor dat het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken.

Hoe werkt een automatische externe defibrillator?

Een automatische externe defibrillator heeft twee elektroden die u op de borstkas van het slachtoffer plakt. Deze elektroden meten het hartritme en bepalen of een schok nodig is. Als iemand bewusteloos is maar normaal ademhaalt, is het niet nodig om de AED te gebruiken. Bij twijfel over de ademhaling, sluit de AED aan; het apparaat geeft nooit een schok als dat niet nodig is.

Een schok toedienen

Een schok kan alleen worden toegediend als er voldoende elektrische activiteit in het hart is. De hartspier krijgt een elektrisch signaal voordat hij samentrekt, wat bloed rondpompt. Als er te weinig elektrische activiteit is, geeft de AED instructies om te reanimeren en borstcompressies toe te passen. Dit verhoogt de elektrische activiteit, waardoor een schok mogelijk wordt.

In welke situatie u een AED moet gebruiken

U gebruikt een AED wanneer u vermoedt dat iemand een hartstilstand heeft en er nog geen medisch hulpverlener aanwezig is. Krijgt iemand een hartstilstand? Bel dan direct 112 en begin onmiddellijk met reanimeren. Volg de instructies van de AED via de luidsprekers en eventueel het videoscherm. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Hoewel de ambulance onderweg is, kan het even duren voordat deze arriveert. Goede reanimatie en defibrillatie met een AED in deze tijd kunnen de overlevingskansen met 50% tot 70% verhogen.

Tip: Volg een reanimatiecursus om zelfvertrouwen op te bouwen. Tijdens de cursus leert u reanimeren met een AED, zodat u sneller en effectiever kunt handelen in een noodsituatie.

Mag iedereen een AED gebruiken?

Veel AED’s zijn ontworpen voor mensen zonder medische opleiding. Ze geven gesproken instructies en sommige modellen, zoals de Lifeline VIEW, hebben een lcd-scherm met visuele aanwijzingen. De software van de AED controleert het hartritme van het slachtoffer en zal nooit een schok toedienen als dat niet nodig is. Hoewel het gebruik van een AED spannend kan zijn, kan iedereen met het apparaat mogelijk een leven redden.

Volg een VCA training bij In1keerVCA

Bij In1keerVCA bieden we uitgebreide trainingen aan om uw kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid en eerste hulp te vergroten. Een VCA-training (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) is niet alleen gericht op het verbeteren van de algemene veiligheid op de werkvloer, maar behandelt ook essentiële onderdelen van eerste hulp, waaronder reanimatie en het gebruik van een AED. 

Onze cursussen zijn speciaal ontworpen om u voor te bereiden op noodsituaties, zodat u snel en effectief kunt handelen wanneer elke seconde telt. Of u nu werkt in een risicovolle omgeving of gewoon uw EHBO-vaardigheden wilt verbeteren, bij in1keerVCA bent u aan het juiste adres. Veiligheid op de werkvloer en in uw dagelijks leven begint bij een goede voorbereiding!

 

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina