Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) moeten door werknemers worden gebruikt als gevaren voor veiligheid en/of gezondheid niet bij de bron kunnen worden weggenomen of op een andere manier kunnen worden opgelost.

De werkgever of inlener is verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste PBM's. De werknemer is verplicht ze op de juiste wijze te gebruiken en te onderhouden.

 

Soorten PBM's

Oog- en gelaatsbescherming

Om de ogen en het gelaat tijdens het werk te beschermen tegen rondvliegende deeltjes, rondvliegende spetters, warmte of straling moet oog- en of gelaatsbescherming gedragen worden.

Er zijn verschillende soorten oog- en gelaatsbescherming:

 

 •  

 

 

 

 

Veiligheidsbril:

Een veiligheidsbril beschermt tegen rondvliegende, harde of scherpe deeltjes. De glazen zijn van gehard glas of kunststof.

Veiligheidsbrillen hebben vaak ook zijkapjes die de ogen aan de zijkant beschermen.

 

 •  

 

 

 

 

Ruimzichtbril:

Een ruimzichtbril sluit aan op het gezicht en heeft ventilatieopeningen in de opstaande rand.

Deze bril wordt gebruikt in een stoffige omgeving, bij slijpen, hakken en boren en tegen spatten van gevaarlijke vloeistoffen.

 

 •  

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelaatsscherm:

Een gelaatsscherm is een voorbeeld van gelaatsbescherming.

Gelaatsbescherming beschermt het hele gezicht, inclusief de ogen, zonder dat dit ten koste gaat van het zicht op het werk en de omgeving.

Gelaatsschermen zijn meestal gemaakt van kunststof of metaalgaas. Ze worden gebruikt tegen rondvliegend stof, rondvliegende deeltjes en gevaarlijke vloeistoffen. Gelaatsschermen bieden echter geen bescherming tegen stoffen, gassen, dampen en deeltjes die van onderen komen!

 

 •  

 

 

 

Lasbril:

Lasbrillen worden gedragen tegen rondvliegende deeltjes en bij het lassen met gas. Een lasbril heeft meestal opklapbare glazen, zodat de las kan worden geinspecteerd als de vlam ervanaf is gehaald.

 

 •  

 

 

 

 

Laskap, lasscherm, lashelm of lasmasker:

Deze persoonlijke beschermingsmiddelen worden gedragen bij elektrisch lassen en voor bescherming tegen straling, rondvliegende deeltjes en vonkjes. Bij elektrisch lassen komt namelijk veel ultraviolette straling vrij, waardoor de ogen beschadigd kunnen raken.

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming wordt gedragen om lawaaidoofheid te voorkomen. Lawaaidoofheid treedt op wanneer uw oren regelmatig voor een langere periode aan hard geluid worden blootgesteld. Door het harde geluid worden namelijk cellen in het binnenoor permanent beschadigd, waardoor zij het geluid niet meer door kunnen geven. Lawaai kan ook tot oorsuizen of overgevoeligheid voor geluid leiden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat het gehoor goed wordt beschermd.

Er zijn meerdere soorten gehoorbescherming:

 

 •  

 

 

 

Proppen/watten:

De eenvoudigste vorm van gehoorbescherming is het gebruik van geplastificeerde watten of proppen.

Watten of proppen bieden een maximale bescherming van ongeveer 10 decibel.

 

 •  

 

 

 

Pluggen:

Pluggen zijn speciaal vormgegeven kunststof staafjes of vervormbare schuimrolletjes voor in het oor.

Ze bieden een maximale bescherming van 10-15 decibel.

 

 •  

 

 

 

Universele oordoppen:

Universele oordopen zijn speciaal gevormd en zitten vast aan een beugel die om de hals wordt gedragen.

Ze bieden een maximale bescherming van 10-15 decibel.

 

 •  

 

 

 

 

 

Otoplastieken:

Otoplastieken zijn individueel aangemeten gehoorbeschermers. Ze worden gemaakt aan de hand van een afgietsel van het oor. Ze bevatten een filter dat kan worden aangepast aan de situatie. Met otoplastieken wordt het gehoor beter beschermd dan met universele oordoppen. De geluidsfilters van otoplastieken geven een betere geluidsbeleving in verschillende situaties en de demping van het geluid is ook beter.

 

 •  

 

 

 

Hoorkappen:

Hoorkappen zien eruit als een koptelefoon.

De maximale bescherming van hoorkappen is 25 decibel.

Ademhalingsbescherming

Wanneer er sprake is van een te hoge concentratie van verontreiniging of een te lage zuurstofconcentratie, moet er ademhalingsbescherming gedragen worden.

Er zijn twee soorten ademhalingsbescherming:

 

 •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filtermaskers:

Filtermaskers mogen alleen gebruikt worden bij te hoge concentraties gassen, dampen of stof en niet bij te lage zuurstofconcentraties. Er zijn twee soorten filtermaskers: filtermaskers met een gas- of dampfilter en filtermaskers met een stoffilter.

Gas- of dampfilters zijn ingedeeld naar het soort gas of damp dat door de filter wordt tegengehouden en naar opnamevermogen.

[caption id="" align="alignnone" width="570"]Indeling van gassen en dampen Indeling van gassen en dampen[/caption]

 

 •  

 

 

 

 

 

 

Onafhankelijke ademhalingsbescherming:

Onafhankelijke ademhalingsbescherming wordt gebruikt bij hoge of onbekende concentraties van gevaarlijke stoffen in de lucht of in een omgeving waar minder dan 19% zuurstof in de lucht is.

Een luchtkap wordt los over het hoofd gedragen met steunen op de schouders. Onderaan de kap wordt de lucht afgevoerd. Toegevoegde lucht wordt via ademluchtleidingen of via leidingen op een ventilator in de luchtkap gevoerd.

Hoofdbescherming

Om het hoofd te beschermen bij het werken kan een veiligheidshelm gebruikt worden. Een veiligheidshelm zorgt voor een goede bescherming van het hoofd tegen stoten en vallende voorwerpen.

De binnenkant van de helm vangt de schok op en verdeelt deze over het hele hoofd. Het buitenwerk is zo stevig dat een vallend voorwerp of stoot het hoofd niet kan bereiken.

Hand- en armbescherming

Handen en armen moeten ook beschermd worden tijdens het werk. Ze staan namelijk aan verschillende gevaren bloot. Onder andere kou, hitte, straling, scherpe voorwerpen en gevaarlijke stoffen.

Om de handen te beschermen zijn er handschoenen in allerlei materialen en met verlengde pols- en/of armbescherming.

Voetbescherming

Voeten en benen kunnen verwond worden door vallende voorwerpen, uitglijden, in scherpe voorwerpen trappen, gevaarlijke stoffen en door statische elektriciteit. Daarom zijn er speciale veiligheidsschoenen en veiligheidslaarzen.

Een versterkte neus beschermt de tenen en een versterkte tussenzool beschermt tegen het trappen in scherpe voorwerpen. Daarnaast bestaan er ook schoenen met een antislipzool.

In de bouw zijn schoenen met versterkte neuzen en antislipzolen verplicht. Bij werk waar water of gevaarlijke stoffen aanwezig kunnen zijn, zijn veiligheidslaarzen verplicht. In een omgeving met explosiegevaar moeten antistatische schoen worden gebruikt.

Lichaamsbescherming

Ook het lichaam moet tijdens het werk beschermd worden, onder andere tegen kou, regen, vuil en gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van lichaamsbescherming zijn regenkleding, wegwerpkleding, overalls, beschermende kleding, signaalkleding, doorwerkkleding, isolerend ondergoed en antistatische kleding.

Valbescherming

Valbeschermingsmiddelen moeten gebruikt worden wanneer er sprake is van valgevaar, bijvoorbeeld doordat er op hoogte wordt gewerkt en er geen andere beveiligingen kunnen worden gebruikt.

Er zijn twee soorten valbescherming:

 

 •  

 

 

 

Positioneringssysteem:

Een positioneringssysteem verhindert de val, doordat er steeds voldoende afstand tot de rand van het werkvlak is.

Er wordt hierbij gebruikgemaakt van een veiligheidsharnas, een verbindingslijn en een verankeringspunt.

 

 •  

 

 

 

Valopvangssysteem:

Een valopvangssysteem beperkt de valhoogte bij een val zoveel mogelijk en demp daardoor de schok grotendeels.

Er wordt hierbij gebruikgemaakt van een veiligheidsharnas, een verbindingslijn en een verankeringspunt.

 

Heeft u verder nog vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen of over VCA? Bekijk dan onze veelgestelde vragen en vind uw antwoorden. 

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina