Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Buiten werken als het vriest: de regels

Als u vaak buiten werkt, bijvoorbeeld in de bouw of de groensector, krijgt u te maken met allerlei weersomstandigheden. Hitte, regen, onweer, maar ook vrieskou. Volgens de weersvoorspellingen zal de temperatuur in de komende weken steeds rond het vriespunt liggen. Hier hebt u natuurlijk last van als u buiten werkt. Wanneer is werken in de kou onveilig en/of ongezond? Wanneer mag u het werk stilleggen? Hoe werkt u veilig als het vriest? Deze en andere vragen zullen beantwoord worden in deze blog en de hieropvolgende blog.

Arbowet

In de Arbowet, in artikel 6.1, staat dat 'de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van de werknemers' mag veroorzaken. Als de temperatuur toch schade aan de gezondheid van werknemers kan toebrengen, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn. Als deze persoonlijke beschermingsmiddelen er niet voor kunnen zorgen dat er geen schade aan de gezondheid wordt toegebracht, moeten er andere maatregelen getroffen worden. Volgens de Arbowet moet dan korter gewerkt worden of moet het werk afgewisseld worden met een verblijf op een plek waar een temperatuur heerst die geen schadelijke invloed op de gezondheid heeft.

Regels voor werkgever en werknemer

Er zijn dus, zoals u hierboven kunt lezen, regels waar werkgever en werknemer zich aan moeten houden bij het werken in de vrieskou. Deze regels zijn echter niet zo duidelijk dat bij elke situatie direct bepaald kan worden wanneer er maatregelen getroffen moeten worden en wanneer u gewoon door kunt werken. Want bij welke temperatuur moet u korter gaan werken? Bij welke temperatuur zal uw gezondheid eronder lijden als u lang achter elkaar buiten werkt? Op deze vragen zal geprobeerd worden een antwoord te geven in de volgende blog waarin tips gegeven zullen worden voor veilig werken als het vriest.

FNV

De FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) is de grootste vakbond van Nederland. De FNV onderhandelt vaak met de overheid en werkgevers. Omdat in de Arbowet niet precies staat aangegeven bij welke temperatuur het te koud is om te werken, hanteert de FNV eigen normen:

  • Bij een temperatuur onder 15 °C moeten werkgevers extra beschermingsmiddelen bieden.
  • Bij een gevoelstemperatuur onder -6 °C mogen medewerkers in de bouw hun werkzaamheden buiten neerleggen.

Bronnen:

Arbowet

FNV

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina