Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Soms moet er werk verricht worden waarbij het nodig is om op een platform of loopbrug te staan. In deze gevallen wordt vaak aangeraden om valbeveiliging te gebruiken. Wat is valbeveiliging precies en wanneer moet het gebruikt worden?

Valgevaar

Valbeveiliging bestaat uit middelen die voorkomen dat personen van hoogte vallen. Ook kunnen ze de krachten die vrijkomen bij een val opvangen. Valbeveiliging moet worden gebruikt bij valgevaar. Wettelijk gezien is er sprake van valgevaar als de werkzaamheden plaatsvinden op 2,5 meter hoogte of hoger. Er is ook sprake van valgevaar bij werken boven water, op verkeerswegen of nabij uitstekende delen. In deze laatste gevallen hoeft er niet altijd een hoogteverschil van 2,5 meter te zijn om over valgevaar te spreken.

Soorten valbeveiliging

Er zijn twee categorieën valbeveiliging: collectieve en persoonlijke. Binnen deze categorieën zijn weer verschillende soorten te onderscheiden.

Collectieve valbeveiliging

Collectieve valbeveiliging is valbeveiliging die niet door één persoon gebruikt wordt, maar erop gericht is om een groep te beschermen. Denk hierbij aan hekwerk, railing, vangnetten, steigers en hoogwerkers.

Persoonlijke valbeveiliging

Als collectieve valbeveiliging niet voldoende is, moet persoonlijke valbeveiliging gebruikt worden. Persoonlijke valbeveiliging is valbeveiliging die door één persoon gebruikt wordt. Bijvoorbeeld het dragen van een helm valt hieronder. Iemand die op hoogte werkt, kan een veiligheidsharnas dragen dat met een vallijn bevestigd is aan een dak of aan een steiger. Als de persoon dan valt, blijft hij in het harnas boven de grond hangen. Hij moet dan wel zo snel mogelijk uit het harnas bevrijd worden.

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina