Eenvoudig online uw VCA cursus boeken
Goedkoopste aanbieder van Nederland*

Veilige spanning

Een veilige spanning bij electriciteit is die spanning waarbij je geen letsel op loopt tengevolge van stroomdoorgang door je lichaam. Letsel ten gevolge van stroomdoorgang is afhankelijk van de weg die de stroom door het lichaam aflegt, de stroomsterket en hoe lang je onder stroom staat. Een electrische stroom van 30mA kan leiden tot bloeddrukstijging, onregelmatige en moeilijke hartslag en bewusteloosheid en zelfs electrocutie. Ook bestaat de kans dat het hart gaat defibrilleren of verkrampt.

Wisselspanning is meestal gevaarlijker als gelijkspanning. Een veilige spanning bij gelijkspanning is lager dan 120 Volt en bij wisselspanning is dit lager dan 50 Volt. Bij kortsluitin veroorzaakt gelijkspanning een grotere steek vlam als bij wisselspanning.

Veilig werken

Als er stroom door je lichaam gaat is de stroomsterkte afhankelijk van het spanningsverschil en de weerstand van de ondergrond waarop je staat. Een betonnen vloer of een droge houten vloer heeft een lage weerstand een natte vloer heeft een hoge weerstand. Ook rubbere schoenen zijn isolerend en geleiden minder stroom.

 

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina