Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Als je een VCA-cursus volgt, leer je van alles over veiligheid. Hoe je bedrijfsongevallen zoveel mogelijk voorkomt, wat je moet doen als er toch een bedrijfsongeval plaatsvindt, wie er verantwoordelijk is voor veiligheid en veiligheidsmiddelen en nog veel meer. Een manier waarop de werkvloer ook veiliger gemaakt kan worden, is degenen die met een heftruck werken een heftruckcursus laten volgen.

Misschien denk je wel dat je door ervaring wel weet hoe je een heftruck moet gebruiken en dat dat ook de beste manier is om het te leren. De praktijk wijst uit dat mensen inderdaad ervaring op moeten doen om goed te leren rijden, maar dat er vaak gevaarlijke situaties gecreëerd worden waar mensen zich niet altijd van bewust zijn. Er vinden regelmatig ernstige ongevallen plaats in magazijnen. De heftruck wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor werkzaamheden waarvoor hij helemaal niet geschikt is. Bijvoorbeeld als verhoging om op te staan, zodat iemand bij een hoger schap kan. Of om hele zware, onstabiele dingen te tillen. Daarnaast gebeuren er nog wel eens ongevallen doordat iemand niet oplet waar hij rijdt en tegen een persoon aanrijdt.

Wat is een heftruckcursus?Vorkheftruck en pallettruck

Een heftruckcursus heet ook wel een cursus Veilig werken met een heftruck. Bij deze cursus leer je onder andere een LMRA uitvoeren, een Laatste Minuut Risico Analyse. Dit is korte risicobeoordeling die je uitvoert vlak voordat je aan je werk begint. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan voertuigcontrole, rijvaardigheid en parkeren.

Aan het einde van de cursus wordt beoordeeld of je al deze handelingen zelfstandig uit kunt voeren. Als het praktijkexamen met een voldoende beoordeeld wordt, krijg je een pasje waarmee je de komende jaren gecertificeerd bent.

Is een heftruckcursus verplicht?

Een heftruckcertificaat is niet verplicht. In de Arbowet staat echter wel dat mensen die mobiele arbeidsmiddelen, zoals een heftruck, gebruiken specifieke deskundigheid moeten hebben. Mocht er iets misgaan, dan moet wel aangetoond kunnen worden dat de gebruiker in het bezit is van deze specifieke deskundigheid. Als werknemers een heftruckcursus gevolgd hebben, kunnen zij dit aantonen.

Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat de personen die met een heftruck werken, weten hoe ze dit veilig moeten doen. Zoals eerder al genoemd is, gebeuren er regelmatig ernstige ongevallen met een heftruck. Na het volgen van een heftruckcursus zijn alle medewerkers zich bewust van de gevaren en regels en kunnen zij veilig met een heftruck werken. 

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina