Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om iemand anders, bijvoorbeeld de examinator, de examenvragen te laten voorlezen. Of wat een voorleesexamen is. Daarom zal in deze blog antwoord gegeven worden op deze en nog veel meer vragen. Zijn er nog onbeantwoorde vragen overgebleven? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder en uw vragen kunnen ons ook helpen om deze blog nog completer te maken.

Wat is het voorleesexamen?

Als u een voorleesexamen boekt, krijgt u tijdens het examen een koptelefoon op. Boven elke examenvraag staat een balkje met daarop 'Lees voor'. Als u hierop klikt, worden de vraag en de antwoorden voorgelezen. Hieronder ziet u een voorbeeld.

Voorleesexamen VCA - in1keerVCA.nl - VCA Basis

U kunt op uw scherm precies zien welke zin en welk woord op dat moment worden voorgelezen. De zin is dan groen en het woord blauw. 

Voorleesexamen VCA Basis

 

Naast dat de vragen voorgelezen worden, krijgt u voor het voorleesexamen ook 15 minuten extra tijd. Dit betekent dat u in plaats van 60 minuten, 75 minuten de tijd krijgt om het examen te maken. U hebt dus genoeg tijd om over alle vragen na te denken en ze te beantwoorden.

Het voorleesexamen wordt aangeboden in alle examentalen, behalve in het Litouws. Voor het voorleesexamen betaalt u 25 euro extra, bovenop de standaard examenkosten.

Voor wie is het voorleesexamen?

Heeft u dyslexie of moeite met (begrijpend) lezen? Dan is het voorleesexamen een geschikte oplossing voor u.

Het voorleesexamen kan in principe door iedereen geboekt worden. Wel is het zo dat alléén het VCA-Basis-examen in de vorm van een voorleesexamen gemaakt kan worden. Als u een VCA-VOL of VCU-VIL-diploma nodig hebt, kunt u dus geen voorleesexamen boeken. Dit is landelijk geregeld en is dus bij iedere opleider hetzelfde. VCA infra, het bureau dat de examens verstrekt, gaat ervan uit dat degenen die een VCA-VOL-examen maken, wel in staat zijn om de vragen zelfstandig te lezen.

Het is natuurlijk altijd verstandig om voorafgaand aan het examen een VCA-dagcursus te volgen. Hierdoor bent u nog beter voorbereid op het examen en zult u de vragen ook sneller begrijpen.

Samengevat

  • Het voorleesexamen is bedoeld voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen
  • Alleen bij VCA-Basis kunt u een voorleesexamen boeken
  • U krijgt 15 minuten extra tijd voor het voorleesexamen
  • U krijgt een koptelefoon op en kunt op een knop drukken, waardoor de vragen en antwoorden voorgelezen worden

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina