Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Code 95

Als je op dit artikel geklikt hebt, weet je waarschijnlijk al wat code 95 is. Anders is het voor jou waarschijnlijk ook niet erg relevant. Toch zal ik voor de volledigheid even kort uitleggen wat code 95 nu precies inhoudt.

Iedere beroepschauffeur op een bus of vrachtwagen moet de basiskwalificatie code 95 behalen. Code 95 is, naast het rijbewijs, een bewijs van vakbekwaamheid. Het doel van code 95 is betere verkeersveiligheid en minder ongelukken, verkeersdoden en CO2-uitstoot. De basiskwalificatie code 95 wordt op het rijbewijs genoteerd.

Code 95 is 5 jaar geldig. Dit betekent dus dat deze kwalificatie elke 5 jaar verlengd moet worden. Dit gebeurt door het behalen van punten. Hier kan al 5 jaar voordat de code 95 verloopt mee begonnen worden. Om de code 95 te kunnen verlengen, moet 35 uur nascholing worden gevolgd, waarvan tenminste 7 uur praktijk moet zijn. Als je op de website van het CBR inlogt met je DigiD, kun je checken hoeveel code 95-punten je al behaald hebt.

Hoe behaal je code 95-punten?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, behaal je code 95-punten door nascholingscursussen te volgen. Dit kunnen allerlei soorten nascholingscursussen zijn, misschien ook wel cursussen waar je niet direct baat bij hebt. Daarnaast is het zo dat vanaf 1 januari 2021 een limiet wordt gesteld aan hoe vaak een nascholingscursus herhaald mag worden in een nascholingscyclus van 35 uur. In elke cyclus mag dan slechts één cursus herhaald worden. De overige cursussen moeten dus uniek zijn. Ook mag een cursus die meetelt voor meer dan 7 uur sowieso niet herhaald worden. Je moet dus allerlei soorten cursussen volgen om je code 95-punten te behalen. Er zijn hierbij wel enkele uitzonderingen. Ga naar de website van het CBR voor de exacte regelgeving.

Wat als je het behalen van je code 95-punten kunt combineren met het behalen van een andere belangrijke certificering?

Vrachtwagenchauffeurs voeren regelmatig risicovolle werkzaamheden uit, zoals laden en lossen en werken met heftrucks en reachtrucks. Ook komen zij bij allerlei bedrijven. Sommige bedrijven laten alleen mensen op hun terrein toe die een VCA-diploma in hun bezit hebben om zo de veiligheid te kunnen waarborgen. Het is dus zeker niet verkeerd om als vrachtwagenchauffeur een VCA-diploma te hebben: je leert veilig werken en het is een pre bij klanten! 

in1keerVCA.nl geeft wekelijks meerdere VCA-cursussen verspreid over het hele land. Bij elk van deze cursussen is het mogelijk om je code 95-punten te behalen! In 1 cursusdag kun je 7 theoriepunten behalen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Om je code 95-punten te behalen, is het verplicht om de volledige cursusdag te volgen. Je moet op tijd aanwezig zijn en je handtekening zetten bij binnenkomst en aan het einde van de cursus. in1keerVCA.nl meldt jouw aanwezigheid bij de cursus aan bij het CBR, zodat jouw code 95-punten direct bijgeschreven kunnen worden. Het is belangrijk dat je bij het boeken van de cursus al aangeeft dat je je code 95-punten wilt behalen. Dit kan door op het plusje te klikken naast code 95, zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

Je kunt je niet meer na de cursus aanmelden voor code 95. Het CBR moet dit namelijk van tevoren weten, zodat overdag eventueel een controle kan worden uitgevoerd om te checken of je daadwerkelijk (de hele dag) aanwezig bent.

Het is mogelijk om SOOB-subsidie te krijgen voor de VCA-cursus. Als je als werkgever aangesloten bent bij Sectorinstituut Transport en Logistiek, kun je € 100,00 SOOB-subsidie krijgen. In een latere blog zal hier nog verder op in worden gegaan.

Wil jij graag je code 95-punten behalen én een VCA-diploma behalen op de koop toe? Boek dan nu een VCA-cursus bij in1keerVCA.nl.

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina