Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Of u nu in de bouw, de industrie, de petrochemie, of een andere sector werkt, het waarborgen van een veilige, gezonde en milieuvriendelijke werkomgeving is cruciaal. Een belangrijk hulpmiddel om deze doelen te bereiken en te voldoen aan de geldende normen en voorschriften is het VCA-certificaat. Maar wat houdt VCA precies in? In dit blogartikel leggen we uit waar deze afkorting voor staat en waarom het steeds belangrijker wordt in diverse branches.

De betekenis van VCA en VGM

VCA, wat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers, is een certificeringsprogramma dat gericht is op het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Het woord ‘aannemers’ suggereert dat enkel bouwvakkers dit certificaat moeten bezitten, echter wordt het tegenwoordig ook in vele andere sectoren vereist.

Wat is een VCA certificaat?

Professionals laten met een VCA certificaat zien dat ze zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen tijdens hun werk. Door het volgen van een VCA cursus kunnen werkgevers en werknemers aantonen dat ze over de juiste kennis beschikken over de veiligheidsvoorschriften. Bovendien kan een onderneming ook VCA gecertificeerd worden, zo tonen ze aan dat ze voldoen aan de verplichtingen uit de Arbowet. VCA bedrijfscertificering is niet wettelijk verplicht, maar steeds meer opdrachtgevers kiezen ervoor om werkzaamheden alleen uit te besteden aan VCA-gecertificeerde leveranciers. 

 

Het uiteindelijke doel van de VCA is het verhogen van de veiligheid en het terugdringen van het aantal ongevallen. Het vergroot niet alleen uw eigen veiligheid en die van uw collega’s, maar het toont ook aan dat u een verantwoordelijke professional bent die zich inzet voor het minimaliseren van risico’s op de werkvloer. 

VCA Basis

VCA Basis, of kortweg B-VCA, is een veiligheidsdiploma gericht op veilig en gezond werken. Het staat voor VGM (veiligheid, gezondheid en mileu) Checklist Aannemers Basisveiligheid en is specifiek bedoeld voor werknemers zonder leidinggevende verantwoordelijkheden. Dit diploma bevestigt dat de houder de essentiële basiskennis van veilig en gezond werken beheerst. Het omvat onder meer een goed begrip van de Arbowet- en regelgeving, het vermogen om onveilige situaties en handelingen te herkennen en de vaardigheid om arbeidsongevallen te voorkomen.

 

Werkgevers en opdrachtgevers vragen vaak om het VCA Basis diploma wanneer er risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd. Om dit diploma te behalen, moet men het VCA Basis examen afleggen. In1keerVCA biedt de mogelijkheid om dit examen af te leggen en het VCA Basis diploma te verkrijgen. Ter voorbereiding op het examen zijn er verschillende opties, waaronder klassikale cursussen, e-learning, online cursussen, en het bestuderen van het VCA Basis cursusboek.

VCA VOL

Met een certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevende VCA (VCA VOL) laat u zien dat u de basiskennis hebt over de veiligheid, gezondheid en milieu en dat u deze kennis kunt toepassen in het belang van uzelf en de mensen aan wie u leiding geeft. 

 

U bent hiermee goed bekend met wet- en regelgeving, in staat om potentiële risicovolle situaties en handelingen te identificeren, en weet u hoe u deze kunt voorkomen. Bovendien fungeert u als een betrouwbaar aanspreekpunt voor opdrachtgevers, management en medewerkers. Kortom, VCA VOL toont aan dat u begrijpt welke verantwoordelijkheden van u wordt verwacht.

 

VCA Basis behandelt dezelfde onderwerpen, maar VCA VOL legt de nadruk op het perspectief van operationeel leidinggevenden. Dit betekent dat VCA VOL op sommige vlakken meer diepgaande kennis vereist. Daarnaast is deze kennis gericht op praktische toepassing. Het gaat niet alleen om het begrijpen van veilig gedrag, maar ook om het weten hoe u dit gedrag kunt bevorderen. U leert niet alleen wat een taakrisicoanalyse is, maar ook wanneer en hoe u deze moet uitvoeren of aanpassen.

VIL-VCU

Als intercedent of leidinggevende binnen een uitzendbureau is het van belang om over het juiste kwalificatieniveau te beschikken. Voor deze functies is het noodzakelijk om in het bezit te zijn van het diploma 'Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden' (VIL-VCU). Dit diploma toont aan dat u goed op de hoogte bent van de veiligheidseisen die gelden voor personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven en dat u bekwaam bent in het selecteren van geschikte uitzendkrachten die aan deze eisen voldoen.

VCA Basis Groen

Als u actief bent in de groenvoorziening, bent u ongetwijfeld op de hoogte van de risico's die dit vak met zich meebrengt. Werknemers in de groenvoorziening worden geconfronteerd met diverse uitdagingen, variërend van het omgaan met potentieel gevaarlijke stoffen tot het uitvoeren van taken langs wegen en werken met grote machines. In deze sector is het van uiterst belang dat medewerkers bekend zijn met veilige en verantwoorde werkmethoden. Veiligheid staat hier bovenaan de lijst van prioriteiten.

 

VCA Basis Groen is een krachtig hulpmiddel in de groenvoorzieningssector. Het laat zien dat bedrijven serieus werk maken van een doeltreffend veiligheidsbeleid en dat hun werknemers bekwaam zijn in het veilig uitvoeren van hun taken.

Geldigheid VCA-bedrijfscertificaat

Het VCA-bedrijfdscertificaat heeft een geldigheidsduur van drie jaar, onder voorwaarde dat u blijft voldoen aan de vereisten. Jaarlijks voert de certificeringsinstantie een tussentijdse audit uit om dit te verifiëren. Als u na drie jaar uw certificering wilt behouden, dient u een hernieuwde certificering aan te vragen. U kunt de geldigheidsperiode van uw certificaat controleren in het Centraal Certificaten Register. Uw certificaat is alleen geldig als het geregistreerd staat in dit register.

VCA cursus bij in1keerVCA.nl

Wilt u één van de VCA-certificaten behalen? Bij in1keerVCA bieden we een speciale e-learningmodule aan zodat u zich thuis al goed kunt voorbereiden op de dagcursus. Deze e-learning bestaat uit een uitgebreid lesprogramma met ondersteunende video’s en toetsen. Hiermee doet u voldoende kennis op om de cursusdag te volgen. 


De cursusdag bieden we op verschillende locaties in heel Nederland aan, zodat er altijd wel een locatie bij u in de buurt is. Tijdens de cursusdag vertellen we u de tips en trucs zodat ook u in één keer kunt slagen! De VCA Basis dagcursus bestaat uit zowel theoretische training als een examentraining. Door op de juiste manier te leren de vragen te lezen en te beantwoorden, ontwijkt u instinkers en haalt u met vlag en wimpel uw VCA-diploma!

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina