Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Wat is VCA

VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om binnen uw bedrijf of organisatie aandacht te geven aan veilig, gezond en milieuvriendelijk werken. VCA is meer dan een checklist, het is een lijst met werkmethodes en aandachtspunten die werknemers helpt om veiliger en gezonder hun werk te doen in risicovolle werkomgevingen. 

Waarom is VCA nodig?

Met een VCA certificaat laat u zien dat u zich bewust bent van de risico's die bij uw werk komen kijken. In alle bedrijven en organisaties zijn er risico's voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers en kunnen er milieurisico's zijn.

Heeft u een VCA-certificaat, dan kunt u aantonen dat u zich bewust bent van deze risico's en hoe u hiermee zo kunt omgaan dat deze risiso's tot een minimum worden beperkt. Het VCA certificaat is dus onmisbaar in sectoren met een verhoogd veiligheidsrisico. 

Soorten VCA

Er zijn twee soorten VCA-certificeringen, namelijk de bedrijfscertificering en de persoonscertificering:

 1. Bedrijfscertificering:

  • VCA (Aannemers) is bedoeld voor bedrijven waar werknemers risicovolle werkzaamheden uitvoeren of waar werknemers in een risicovolle omgeving hun werkzaamheden moeten uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven in de bouw, elektrotechiek, pretrochemie, grond-, weg- en waterbouw, de metaalsector en de schoonmaakbranche.
  • VCO (Opdrachtgevers) is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of het werken in een risicovolle omgeving uitbesteden. Ook hier gaat het vaak om opdrachtgevers in de bouw, steigerbouw, petrochemie, transport, aanleg en onderhoud aan het spoor en de procesindustrie.
  • VCU (Uitzendorganisatie) is bedoeld voor uitzendorganisaties die hun medewerkers ter beschikking stellen aan bedrijven waar risicovolle werkzaamheden moeten worden uitgevoerd of waar in een risicovolle omgeving moet worden gewerkt. Ook hier gaat het vaak om uitzendbureaus die hun medewerkers uitlenen in de bouw, renovatie, techniek, staalbouw, steigerbouw, tunnelbouw en scheepsbouw.
 2. Persoonscertificering

  • VCA VOL is bedoeld voor zzp'ers en leidingevenden in een organisatie. Met deze certificering toont u aan dat u uw eigen veiligheid en die van uw collega's kunt waarborgen. U heeft kennis over veiligheid, gezondheid en milieu en kunt deze kennis toepassen op de werkplek. 
  • VCU VIL is bedoeld voor intercedenten die werkzaam zijn in de uitzendbranche. Met het VCU VIL diploma toont u aan dat u voldoende kennis heeft over gezondheid, milieu en veiligheid. Met deze kennis kunt u werknemers en de opdrachtgever te woord staan. 
  • VCA Basis is bedoeld voor operationele medewerkers. De kennis die u opdoet door uw VCA Basis diploma  te halen, past u toe tijdens uw werkzaamheden. Hierdoor kunt uw eigen veiligheid en die van uw collega's waarborgen.  

VCA Bedrijfscertificering

Wilt u als bedrijf VCA gecertificeerd worden, dan moet u aan een aantal eisen voldoen op het gebied van risicobeheer, VGM-bewustzijn, opleiding, voorlichting en instructie, bedrijfsgezondheidszorg, keuring en aanschaf van materialen, arbeidsmiddelen en PBM's, melding, registratie en onderzoek van VGM-incidenten. Het VGM-beheersysteem moet voldoen aan alle eisen voordat uw bedrijf VCA gecertificeerd is.

VCA-persoonscertificaat

Wilt u het VCA-certificaat halen, dan moet u slagen voor het VCA-examen. U kunt zich voorbereiden op dit examen door een dagcursus, e-learning of VCA online training te volgen. Voor VCA VOL en VCU VIL krijgt u een examen met 70 vragen en kunt u 7000 punten halen. Heeft u meer dan 4515 punten gehaald, dan bent u geslaagd. Voor VCA Basis krijgt u een examen met 40 vragen en kunt u 4000 punten halen. Heeft u meer dan 2580 punten, dan bent u geslaagd. Het VCA-diploma is 10 jaar geldig.

Bij in1keerVCA verzorgen wij meerdere cursussen, e-learnings en trainingen. Met onze 28 cursuslocaties en meerdere examen locaties verspreid door heel Nederland zijn wij een toonaangevende VCA-opleider in Nederland. Ga goed voorbereid uw examen in met in1keerVCA!

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina