Eenvoudig online uw VCA cursus boeken
E-learning in Nederlands, Pools en Engels

Wat is VCA

VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en is bedoeld om binnen uw bedrijf of organisatie aandacht te geven aan veilig, gezond en milieuvriendelijk werken. In alle bedrijven en organisties zijn er risico's voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers en kunnen er millieu risico's zijn. Heeft u een VCA certificaat dan kunt u aantonen dat u zich bewust bent van deze risico's en hoe u hiermee zo kunt omgaan dat deze risiso's tot een minimum worden beperkt.

Soorten VCA

Er zijn twee soorten VCA certificeringen:

 1. Bedrijfscertificering:
  • VCA (Aannemers) is bedoeld voor bedrijven waar werknemers risicovolle werkzaamheden uitvoeren of waar werknemers in een risicovolle omgeving hun werkzamheden moeten uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven in de bouw, elektrotechiek, pretrochemie, grond- weg- en waterbouw, de metaalsector en de schoonmaakbranche.
  • VCO (Opdrachtgevers) is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of het werken in een risicovolle omgeving uitbesteden. Ook hier gaat het vaak om opdrachtgevers in de bouw, steigerbouw, petrochemie, transport, aanleg en onderhoud aan het spoor en de procesindustrie.
  • VCU (Uitzendorganisatie) is bedoeld voor uitzendorganisatie die hun medewerkers ter beschikkingstellen aan bedrijven waarbij risicovolle werkzaamheden moeten worden uitgevoerd of waar in een risicovolle omgeving moet worden gewerkt. Ook hier gaat het vaak om uitzendbureau's die hun medewerkers uitlenen in de bouw, renovatie, techniek, staalbouw, steigerbouw, tunnelbouw en scheepsbouw.
 2. Persoonscertificering
  • VCA VOL is bedoeld voor zzp'ers en leidingevende in een organisatie.
  • VCU VIL is bedoeld voor intercedenten die werkzaam zijn in de uitzendbranche
  • VCA Basis is bedoeld voor operationele medewerkers.

VCA Bedrijfscertificering

Wilt u als bedrijf VCA gecertificeerd worden dan moet u aan een aantal eisen voldoen op het gebied van risicobeheer, VGM-bewustzijn, opleiding, voorlichting en instructie, bedrijfsgezondheidszorg, keuring en aanschaf van materialen, arbeidsmiddelen en PBM's, melding, registratie en onderzoek van VGM-incidenten. Het VGM-beheersysteem moet voldoen aan alle eisen voordat u bedrijf VCA gecertificeerd is.

VCA persoonscertificaat

Wilt u het VCA certificaat halen dan moet u slagen voor het VCA examen. U kunt zicht voorbereiden op dit examen door een dagcursus, e-learning of VCA online training te volgen. Voor VCA VOL en VCU VIL krijgt u een examen met 70 vragen en kunt u 7000 punten halen. Heeft u meer dan 4515 punten gehaald dan bent u geslaagd. Voor VCA Basis krijgt u een examen met 40 vragen en kunt u 4000 punten halen. Heeft u meer dan 2580 punten dan bent u geslaagd. Het VCA diploma is 10 jaar geldig.

 

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina